Takip Edilmek için şimdi “Tweet”le

This slideshow requires JavaScript.

Küçük bir kuş Peace Exchange’e, Kıbrıs Toplum Medya Merkezi (CCMC)’nin geçtiğimiz hafta başka bir bilgilendirici atölye çalışması yaptığı hakkında bilgi gönderdi.

Bu atölye çalışmasında katılmcılar küçük çapta bir blog platformu olan Twitter’in gücü ve kullanım şekilleri hakkında bilgilendirildiler.

Küçük kuş sembolü çeşitli websitelerinde sıklıkla görülmesine rağmen, statistikler Kıbrıslıların Twitter’in Haiku gibi 140 karakter aracılığı ile aktivitelerini veya düşüncelerini aktarma ve takipçileri ile etkileşim yapmaya çok az zamanı olduğunu gösteriyor. Bunun yanında herkes Facebook kullanıyordu.

Fakat bu durum yavaş yavaş değişiyor. Son zamanlarda Facebook’tan yayın yapanlarla Twitter kullananların sayısının aşağı yukarı aynı olduğunu görüyoruz.

Bu da demek oluyor ki CCMC atölye çalışmasının zamanlaması oldukça yerinde, çünkü Twitter, sivil toplum örgütlerinin paydaşlarını mobilize etmek ve onlarla etkileşime girmek için etkili bir araç olarak görülüyor.

CCMC’nin atölye çalışmasında Twitter’e dair konular başlangıç seviyesine göre sunuldu, ama detaylar daha geniş olarak incelendi.

Katılımcılar Twitter hesaplarını nasıl kendi ihtiyaçlarına göre düzenleyeceklerini, retweet, hashtag ve anahtar kelimeleri kullanmanın gücünü, twitterfall,twendr.com, twinitor.com ve twitscoop.com gibi  uygulamalarla tweet yapılan konuları tanımlamayı ve bulmayı denediler.

Ayrıca ağları mobilize etmek ve oluştumak için Tweet yapma stratejilerini öğrendiler.

Basit stratejilerden birisi de şöyle özetlenebilir: Eğer Twitter üzerinden topluluk yaratmak istiyorsanız listorious.com’u kullanarak birçok takipcisi olan etkin Tweeter’cileri bulup, onların takip ettiklerini takip ederek  benzer topluluklar yaratabilirsiniz.

Başka bir kilit çalışma  ise farkedillir bir “ses” geliştirmek, takipcileri çok fazla bilgiye boğmadan dinlemek ve cevap vermektir.

Atölye çalışmasında üzerinde vurgu yapılarak söylenen başka bir  önemli konu ise, ne kadar da Twitter eylemcilerin ve sivil toplum örgütlerinin insanlara ulaşmak ve değişimi etkilemek için kullandıkları önemli bir araç olsa da, paydaşları mobilize etmek için kullanılan esas yöntemlerin yerine geçmemesi gerektiğiydi.

Bu konuyu örnekleyen güzel bir vaka çalışması Mısır’da son zamanlarda gelişen ayaklanma olarak gösterildi. Twitter insanları koordine etmek için kilit bir rol oynamış olsa da, sokaktaki protestocular online olmayanlara nerede, hangi saatlerde toplanılacağını sözel olarak aktarmaktaydılar.

2 saat içerisinde işlenemeyecek kadar çok konu vardı. Buna rağmen atöyle çalışmasına katılanlar kesinlikle kullanabilecekleri birçok bilgi ve ipucu öğrenmiş oldular.

Katılımcıların bir tanesinin belirttiği gibi: “Fikir ve değişim online başlayabilir. Hareketlilik ise tabandaki eylemlerle, fiziksel/gerçek toplantılar ve etkinliklerle  kazanılır ve geliştirilir. Bizim zamanımızdaki değişim süreci bu şekildedir.”

“Eğitimden sonra çok heyecanlandık. Kıbrıs’ta yakın zamanda insanların bir araya gelip aynı konu üzerinde aynı zamanda tweet yaptığı bir Twitter fırtınası görmeyi umuyoruz.”

“Kesinlikle iyi bir konu. Emin olabilirsiniz ki CCMC gelecek aylarda daha çok araç ve taktikler sunacaktır.

Bu haftalık bu kadar. Çok yakında geri döneceğiz. Bizi takip ediniz.

(Ve, kendi Twitter’inin gözden geçirilmesini isteyen varsa, buradan ve buradan video’lara bakabilir.)

Bu yayının Yunanca versiyonunu buradan, İngilizce versiyonunu ise buradan okuyabilirsiniz.

2 responses to “Takip Edilmek için şimdi “Tweet”le

  1. Pingback: Tweet them right and they will follow | The Peace Exchange

  2. Pingback: Tweetίστε τους σωστά και θα σας ακολoυθούν | The Peace Exchange

Leave a comment